Holokauszt emlékév 2014

A Kazimír Ház projektje a Magyar Holokauszt Emlékév – Civil Alap 2014 támogatásával jött létre


A Magyar Holokauszt Emlékévhez kapcsolódóan a Kazimír Házban, a zsidónegyed szívében álló műemlék épületben kulturális, művészeti és oktatási hátterű programsorozat indult 2014-ben.

Projektünk célja elsősorban a fiatalok, a tanulók elérése volt olyan programokkal, melyekkel alternatívát kínálunk a tanulók és a pedagógusok számára az üldöztetést elszenvedők életének, a VII. kerületi gettó történetének, a Holokauszthoz vezető út megismerésében és feldolgozásában. Sétákkal egybekötött interaktív történelem órákra invitáltuk a diákokat. A zsidónegyedről szóló könyv kiadással, a negyedet megjelenítő látványtérkép nyomtatott és érintőképernyős webes felületen történő megjelenítésével tettük elérhetővé a tanulók és az érdeklődők részére a témában való tájékozódást és elmélyülést. A társadalmi emlékezést és emlékeztetést segítő helyi jelentőségű kulturális és művészeti programsorozat keretében partnerszervezetekkel kiállítást, színházi előadásokat, filmvetítést, társadalomtudományos témájú előadásokat szerveztünk.

Projektünk hosszú távú célja a Kazimír Ház helyi adottságai révén az, hogy a Ház egyfajta katalizátora, gyűjtő- és bemutató helyszíne legyen olyan művészeti és kulturális projekteknek, melyek témái az előítéleteket csökkentő, a társadalmi értékeket erősítő szereppel bírnak.


Empty tab. Edit page to add content here.

Unku története

Wallenberg kiállítás

Empty tab. Edit page to add content here.

Unku

Beszélgetés a Roma Holokausztról – Unku vetítése után

Kiállítás

Időpont: 2014.04.14.-2014.04.24.
A hires telefonalos kep
Wallenberg kiállítás
„Ember az embertelenségben”-Wallenberg kiállítás, a Holokauszt Emlékév első eseménye, volt, melyet a Kazimír Ház és a Raoul Wallenberg Egyesület közösen szervezett. A holokauszt 70. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás 21 tablón mutatta be Raoul Wallenberg életét, és magyarországi embermentő tevékenységét.

Beszámolók:
Raoul Wallenberg kiállítás megnyitó
“Ember az embertelenségben” – Wallenberg című kiállítás

Interaktív történelem óra-séták

Időpont: 2014.04., 05.hó és 2014.09.,10.,11.hó
4
Interaktív séták a zsidónegyedben középiskolásoknak
A Holokauszt Emlékév 2014. megemlékezés sorozat keretében a Kazimír Ház sétával egybekötött interaktív történelem órára invitálta a budapesti középiskolák 3. és 4. osztályos tanulóit.
A tanév során tavasszal és ősszel középiskolás tanulók és tanáraik vehettek részt a zsidónegyedben tartott sétákon.

Beszámolók:
Felhívás – zsidónegyed séta, interaktív történelem óra
Séta-interaktív történelem óra a zsidónegyedben

Előadás

Időpont: 2014.11.15.
4
Roma Holokauszt, előadás – Bernáth Gábor oktatási szakértő előadása
Emlékezet politikai tétek és ellentmondások címmel Bernáth Gábor oktatási szakértő, a Roma Sajtóközpont egyik alapítója tartott előadást fiatal egyetemista és főiskolás hallgatóknak.

Beszámolók:
Roma Holokauszt, előadás – Emlékezetpolitikai tétek és ellentmondások – Bernáth Gábor előadása
Túlélők emlékeznek – Roma Holokauszt
A soha meg nem hallgatottak…

Előadás

Időpont: 2014.11.18.
4A romák társadalmi kirekesztődésének arcai – egy nemzetközi kutatás tanulságai -Szalai Júlia szociológus előadása

Az MTA TK Szociológiai Intézet és a Kazimír Ház közös szervezésében a Roma Holokauszt megemlékezés programokat Szalai Júlia szociológus nemzetközi kutatáson alapuló előadása vezette be.

Beszámolók:
A romák társadalmi kirekesztődésének arcai – Szalai Júlia előadása

Kerekasztal beszélgetés, filmvetítés

Időpont: 2014.12.16.
4
Unku története – hogyan lett egy gyerekregény hősből auschwitzi áldozat

Az MTA TK Szociológiai Intézet és a Kazimír Ház közös szervezésében Jana Müller rendezésében készült Unku története című film vetítése után Dupcsik Csaba szociológus, Setét Jenő civil jogvédő és Zombory Máté szociológus részvételével kerekasztal beszélgetés került megrendezésre, a filmről, az előítéletekhez, rasszizmushoz, kirekesztéshez kapcsolódó jelenkori jelenségekről, folyamatokról.

Beszámolók:
Unku története-Hogyan lett egy gyerekregény hősből auschwitzi áldozat? – filmvetítés és beszélgetés

Kiállítás

Időpont: 2014.12.16.2014.12.28.
4
Chachipe fotókiállítás

A Nyílt Társadalom Intézetnek (OSI) köszönhetően a Chachipe Youth nemzetközi fotópályázat alkotásaiból került kiállításra egy válogatás a Kazimír Házban. Fiatal magyar alkotók pályamunkái kerültek bemutatásra.

Beszámolók:
Chachipe Youth – fotókiállítás

Színház

Időpont: 2014.12.21. és 2014.12.28.
4Független Színház – akciószínházi előadás

A Független Színház a Holokauszt Emlékévhez kapcsolódóan 2 előadás keretében, Közmunka-avagy „Arbeit macht frei” címmel akciószínházi bemutatót tartott, audiovizuális elemekkel és Független Színházi filmfelvételekkel.

Beszámolók:
A Független Színház bemutatja: Közmunka-avagy “Arbeit macht frei”

Interaktív tábla

Időpont: 2014
4
Interaktív látványtérkép a zsidónegyedről
A Kazimír Ház olyan látványtérképet hozott létre a zsidónegyedről, Belső-Erzsébetvárosról, melyet érintőképernyős technika kihelyezésével tesz elérhetővé a tanulók, pedagógusok és minden érdeklődő számára.

Beszámolók:
Virtuális térkép a zsidónegyedről – interaktív tábla a Kazimír Házban

Kiadvány

Időpont: 2014
4
nevezetességei-kiadvány
A Holokauszt Emlékév során megjelent a Kazimír Ház magyar és angol nyelvű, az erzsébetvárosi zsidónegyedről szóló kiadványa. A kiadványok középiskolák részére kerültek megküldésre.

Beszámolók:
Kiadvány az erzsébetvárosi zsidónegyedről