A Kazinczy utca nevezetességei: a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség székháza, Hanna étterem, kolbászüzem, mikve


A Kazinczy utcai zsinagógához tartozik a Sasz-Chevra imaház: a modern imaterem az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai kar épületének alsó szintjén, a téli imaház és a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség székháza pedig a Dob utcai fronton helyezkedik el.

A Hanna kóser étterem is az ortodox közösség épületegyütteséhez tartozik, amely a Dob utca 35. szám alatt található. Kóser élelmiszereket, alapanyagokat, hústermékeket szintén ebben az épületben működő kóser kolbászüzemben, hússzékben és élelmiszerboltban lehet beszerezni, kóser borokat és italokat pedig a Klauzál tér 16. szám alatti borpincében. A Dob utca 35.-ben működött hosszú évtizedekig a Kővári Dezső-féle kolbászüzem, ahol kóser felvágottat és kolbászt lehetett vásárolni.

A zsidó rituális élethez tartozik a mikve, vagyis a rituális fürdő, ebből egyetlenegy van Budapesten a Kazinczy utca 16. szám alatti épületben. A mikve használatát a vallási előírások határozzák meg mind a férfiak, mind a nők számára.

Információk:


1075  Budapest, VII. kerület, Kazinczy, Dob utca