A Király utca és nevezetességei, a Pekáry-ház


A Király utca régi neve Obermayerhoffer utca volt. S bár ma már a VII. kerület peremutcája – mely elválasztja a VI. kerülettől –, az akkori zsidónegyed központjaként funkcionált ez az utca, a különböző textil- és nemesfém ékszer üzletek, könyvesboltok, éttermek sokaságát tekintve. Nevezetes könyvesboltként működött például a Lőwy Márk, a Schwartz Ignácz (Király u. 6.) és a Sternberg és társai (Király u. 8.) könyvkereskedés. Leghosszabb életű volt a Parnisovszky-féle könyvkereskedés.

A Király utca 47. szám alatt ma is megtekinthető a Pekáry-ház. Nevét Pekáry Imréről, városi rendőr alkapitányról kapta. A házat az alkapitány részére építették az 1840-es évek végén, tervezője Brein Ferenc építész volt. Ebben a házban lakott 1899-től rövid ideig Krúdy Gyula író feleségével, Spiegler Bertával, aki a híres óbudai Goldberger textilgyáros család leszármazottja.

A háromemeletes épületben volt zsidó nyomda, üzlet és imaszoba is. A neogót homlokzatú ház érdekessége a kapu és az erkélyt tartó pillérek díszítő mintázata, ami Dávid-csillag formájú faragás. Az emeleti erkély mellett két magyar vitéz domborműve áll, ez utal a tulajdonos hivatására.

A Pekáry-ház az akkori zsidónegyed “zárókapujának” számított.

Információk:


1077  Budapest, VII. kerület, Király u. 47.