A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Budapesti Zsidó Hitközség Háza és a Goldmark Terem


A Wesselényi utcában a Hősök temetőjét és a Wallenberg emlékparkot elhagyva láthatjuk azt a háromemeletes házat, amely a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Budapesti Zsidó Hitközség háza. Bejárata a Síp utca felőli fronton található.

A székház szerves része a Goldmark Terem, amelybe a Wesselényi utca felől lehet bejutni. Az épület falán látható tizenkét dombormű Izrael tizenkét törzsét jelképezi, a nevük héber betűs felirattal a jelképek alatt olvashatók.

A Goldmark-terem nevét Goldmark Károlyról, a világhírű zeneszerzőről kapta. A kulturális és közösségi eseményeknek helyet biztosító terem az Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület (OMIKE) működésének történetével szorosan összekapcsolódik. A II. világháború alatt, amikor a zsidótörvények miatt a zenei, színházi, képzőművészeti és irodalmi élet zsidó származású művészei nem működhettek pályájukon, ez a terem adott helyet az OMIKE által szervezett művészeti eseményeknek. Az egyesület 1909 és 1944 között működött. 1938 és 1944 között több mint 1500 előadást rendeztek.

A 2011 – ben felújított Goldmark Terem a fejlesztésnek köszönhetően többfunkciós helyként továbbra is kulturális eseményeknek ad otthont. A Magyar Zsidó Levéltár pedig a pesti zsidó negyedhez és a vidéki zsidóság örökségéhez kapcsolódó kiállítással továbbá egy családkutatással foglalkozó résszel várja az érdeklődőket.

A MAZSIHISZ és BZSH székháza szürke színű háromemeletes ház, a XIX. század végén épült eklektikus stílusban. Az épületben a hitközségek irányítását összefogó szervezeteken kívül a zsidóság intézményrendszerének számos része megtalálható, többek között a Budapesti Rabbinátus, a Chevra Kadisa, vagyis a temetkezésekkel foglalkozó intézmény, a Zsidó Világkongresszus Közép- és Kelet-európai Irodája, az Amerikai Joint Magyarországi Irodája és az Új Élet, a zsidó hitközség lapjának szerkesztősége.

Információk:


1075 Budapest, VII. kerület, Síp u. 12. – Wesselényi u. 7.