Az egykori Orczy-Ház és nevezetességei


A mai Madách téri házak helyén állt a valamikori Orczy-ház; a Király utca, a Károly körút – korábbi nevén Országút – keleti oldala és a Madách tér közötti részen. Ez a ház báró Orczy Józsefről kapta nevét, aki tulajdonosa volt az épületkomplexumnak. Tőle vették bérbe a különböző helyiségeket az Óbudáról Pestre betelepült zsidó kereskedők.

Az Orczy-ház a kor egyik legjelentősebb épülete,  s egyben bölcsője volt az ezután kiépülő zsidónegyednek. Egyik nevezetes helye az Orczy kávéház (a mai Károlykörút 17. szám alatt), melyet 1785-ben építették, és rögtön kávéházat alapítottak benne. Ez a glatt kóser kávéház egyben kereskedőhelyként is funkcionált, bőrbörzeként, gyapjú- és nyersbőr kereskedők jártak oda és kötötték meg üzleteiket.

Az Orczy-ház 140 lakószobából, 48 lakásból, 37 raktár- és bolthelyiségből állt. Emellett a folyamatos funkcionális bővülésnek köszönhetően rendelkezett pincerendszerrel raktározási célból, kóser mészárszékkel, kóser kávéházakkal és vendéglőkkel, iskolával, templommal, mikvével vagyis rituális fürdővel.

A kis zsidóvárosrészt, az egész épületet 1936-ban bontották le; helyére a Madách téren látható, olasz és német stílusban épült hatalmas épületegyüttest húzták fel.

Információk:


1075  Budapest, VII. kerület, Károly körút-Király utca-Madách tér