Az egykori Ortodox Elemi Leányiskola és az ortodox hitközség által alapított ambulatórium vagyon nélküli betegek részére


A Kertész utca 32. szám alatt működött az egykori Ortodox Elemi Leányiskola.

A budapesti ortodox iskolák nagyrészt a kongresszus (1868) után alakultak. A Dob utca 35. szám alatti épületben 1917-ben az elemi leányiskola, 1920-ban a polgári fiúiskola, majd 1921-ben a polgári leányiskola működött. Ezeken kívül a Kertész utcai leányiskola és a Magdolna utcai fiú- és lányiskola is az ortodox iskolák közé tartozott. A Kertész utcai épületben a hitközségnek orvosi rendelője is volt, amire a ház homlokzatán emlékeztetett egy felirat. Ma már csak a betűk helye és betűfoszlányok láthatók. A rendelőt 1912-ben alapították szegény betegek részére, akik díjmentes kezelésben és ingyenes gyógyszerellátásban részesültek. Az ambulatórium vezetője dr. Rosenák Miksa orvos volt, aki az 1920-ban alapított – a Városmajor utcai – egyetlen ortodox kórház igazgatói funkcióját látta el.

A Kertész utcai rendelőt a háború után a Joint (amerikai zsidó segélyszervezet) segítségével hozták rendbe, az épületben az első emeleten helyeztek el egy magyar és héber nyelvű emléktáblát.

Információk:


1073 Budapest, VII. kerület, Kertész u. 32.