Fröhlich cukrászda – az egykori Weiss pékség, az egykori Lázár kávéház és az egykori Bleier vendéglő


A XIX. század utolsó évtizedében Terézváros, belső Erzsébetváros és azon belül a Király utca és környéke volt az a városrész, ahol az ott élő lakók több mint háromnegyede zsidó volt. Ez a szám a századforduló után még inkább növekedett, és az egész fővárosi zsidóságnak megközelítően ugyancsak háromnegyedét adta, kb. százötvenezer lakost.

A Király utcában és környékén számos kávéház, vendéglő, zenés mulatóhely volt. Az akkori Pest szórakoztató és művelődési központja vonzotta a szerényebb körülmények között élő embereket is, mert olcsón tudtak nemcsak ízletes vacsorát elfogyasztani, hanem mulatni is. S bár a XVIII. és XIX. században kiépülő és egyre zsúfoltabbá váló zsidó városrész a II. világháborút megelőző években az Orczy-ház lebontásával teljesen átalakult, egy-egy kávéház, cukrászda és vendéglő még megőrizte annak a hangulatnak az emlékét, ami oly sokáig jellemezte a negyedet.

A Dob utcában található a Fröhlich cukrászda, Budapest egyetlen kóser cukrászdája és kávéháza. Ugyanebben az utcában a 19. és 20. szám alatt működött a Bleier vendéglő és a híres Lázár kávéház.

A Dob utcában lévő Fröhlich cukrászdát Fröhlich György alapította 1953-ban, a korábbi Weiss pékség helyén. A „békebeli pesti kávéházak hangulatát őrző kávéházban”[1] kóser süteményeket, péktermékeket lehet megkóstolni, a híres zsidó sütemények közül például a flódnit, hámántáskát, hanukai fánkot; de az ünnepi étkezésekkor, péntekenként fogyasztandó bárcheszt és chálát is. A zsidó cukrászati termékek mellett természetesen megtaláljuk a hagyományos magyar süteményeket is: a dobostortát, a különböző krémeseket, vagy a réteseket.


[1]              Fröhlich cukrászda, www.frohlich.hu

Információk:


1072 Budapest, VII. kerület, Dob u.22.