Kazinczy utcai zsinagóga és a Sasz-Chevra zsinagóga


A Kazinczy utcai zsinagógát a pesti ortodox közösség építtette. A tervek elkészítésére 1909-ben hirdettek pályázatot és a 2 évig tartó építkezést követően a gyülekezet háza 1913-ra készült el. A késő szecessziós zsinagógát Löffler Sándor és Löffler Béla tervezték.

Az utca kanyarulatához illeszkedő épületegyüttesben a templom mellett a hitközség épülete és egy kóser étterem is helyet kapott. A kívülről visszafogott, belül gazdagon díszített templomban 479 férfi és 522 nő számára van hely. A férfiak az utca felől, a nők pedig az udvar felől juthatnak be a belső térbe.

A zsinagóga üvegablakait és a székház ablakait a világhírű Róth Miksa üvegfestőművész festette, aki az Országház, a Szent István-bazilika, a Nemzeti Bank és még számos középület részére készített üvegmunkákat.

A zsinagógához tartozik a modern stílusú Sasz-Chevra imaház az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar épületének alsó szintjén, a téli imaház és a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség székháza pedig a Dob utcai fronton helyezkedik el.

Információk:


1075 Budapest, VII. kerület, Kazinczy u. 27-29.