A New York Life Insurance Company székházának helyet adó bérpalota megépítésével az amerikai tulajdonos Hauszmann Alajost bízta meg. Az építész nevéhez köthető többek között a királyi palota újjáépítése, valamint a Műegyetem főépületének tervezése is. A négyemeletes, eklektikus stílusú New York-palota 1894-re készült el.

A földszinten márványborításos, ezüsttükrökkel, csillárokkal és nemesfém veretekkel, freskókkal díszített kávéházat alakítottak ki az előkelő közönség számára. A kávéház azonban a közeli kiadóknak, színházaknak és nyomdáknak köszönhetően hamarosan a város legnépszerűbb találkozóhelyévé változott. Az évek során – és a tulajdonosváltásnak köszönhetően – zenés kávéházból az irodalmi kávéház rangjára emelkedett. A karzaton kapott helyet a modern magyar irodalmi lapok, köztük a Nyugat folyóirat szerzőinek törzsasztala, de az évek során több művész-és irodalmi asztaltársaság alakult a kávéházban. Olyan nemzetközi hírű művészek is megfordultak itt, mint Richard Strauss zeneszerző, az író Thomas Mann vagy Josephine Baker énekes-színésznő.

Ma New York Palace Hotel néven luxusszálloda üzemel az épületben és több évtizedes szünet után ismét működik a felújított kávéház, amely elegáns kialakításával próbálja visszaadni a századfordulós budapesti kávéház egykori hangulatát.

Információk:


1073 Budapest, VII. kerület, Erzsébet krt. 9-11.