Róth Miksa Emlékház


A Nefelejcs utca 26. számú épületben álló emlékház Róth Miksáról kapta nevét. Róth Miksa 1865-ben született Pesten, elhunyt 1944-ben. Családjának több tagja is a Holokauszt áldozata lett.

Az épület eredetileg Róth Miksa lakóháza volt, 1911 és 1944 között élt itt családjával. Róth 1885-től üvegfestő- és mozaikműhelyt alapított, amelyben sok évtizeden keresztül számos magyarországi és külföldi (Velence, Torino, Bécs, Boston, Hága) középület, templom, zsinagóga részére készültek páratlan üveg- és mozaikmunkák.

Pár példa, a teljesség igénye nélkül: a Királyi várpalota kápolnája, az Erzsébetvárosi plébániatemplom, a Lipótmezei Elmegyógyintézet kápolnája (Nagy Sándorral), a margitszigeti kápolna, a Mezőgazdasági Múzeum, a Nemzeti Bank palotája, az Országház, a Szent István-bazilika négy mellékkápolnája, a fasori evangélikus templom bejárat fölötti mozaikja, az Athenaeum (könyvkiadó) homlokzati mozaikja, a Vas utcai Felsőkereskedelmi Iskola mozaikmunkája (Poór Bertalannal), a Zeneakadémia…

Róth Miksa 1939-ben zárta be műhelyét. Az 1944-ben elhunyt művész családjának több tagja szintén a holokauszt áldozata lett. Róth Miksa gyermekei édesapjuk hagyatékát Erzsébetvárosnak adományozták, a család emlékház-alapítási gondolatának köszönhetően az intézmény 1999-ben nyitotta meg kapuit.

Információk:


1078 Budapest, VII. kerület, Nefelejcs u. 26

Nyitva tartás: K-V: 14-18 óráig, H: ZÁRVA

Belépődíj: Van