Rumbach utcai zsinagóga


A zsidó közösség különböző irányzatai közül az ún. konzervatívok is szerettek volna egy új zsinagógát emelni Pesten, de erre csak később került sor, miután a közösség vezetői eldöntötték, hogy megépítik a nagyobb befogadóképességgel rendelkező Dohány utcai zsinagógát.

A Rumbach utcai status quo zsinagóga építésére 1867-ben hirdettek pályázatot, melyet Otto Wagner bécsi építész, iparművész, a modern építészet egyik jelentős képviselője nyert el. A zsinagóga 1872-ben készült el.

Az épület szintén keleties stílusú – hasonlóan Dohány utcai elődjéhez – de annak monumentális jellegével szemben ez a zsinagóga szerényebb méretű; szorosan beékelődik a keskeny utcában lévő épületek közé, mintegy elrejtve saját külső jegyeit és funkcióját. A hagyományos zsinagógai belső térnek megfelelően a nyolcszögletű tér középen áll a bima, azaz az emelvény. A belső térben két karzat is látható, ezek faszerkezetűek, és a kupolával együtt nyolc öntöttvas oszlop tartja őket. A falon a díszítő mintázat arany, kék és vörös színű.

A templom jelenleg kulturális és művészeti események helyszíneként funkcionál, imahelyként nem használják.

Információk:


1075 Budapest, VII. kerület, Rumbach Sebestyén u. 11.